Magul din Carpati este un roman initiatic, sau o marturie, nu stiu inca, ce descrie viata unui francez de succes, care a aflat de la doctorul sau ca sufera de SIDA. Si-a cladit propriul univers fara ajutor divin, din cate isi da el seama, si nu da doi bani pe existenta sau inexistenta lui Dumnezeu, ba chiar este furios pe acesta, in caz ca el exista, pentru faptul ca ii curma viata tocmai atunci cand este in culmea realizarilor sale. Desi este plin de bani si multi depind de el, iubeste doua femei: Julie, cea de care s-a despartit in urma cu cativa ani si Danaide, un superb tablou ce infatiseaza perfectiunea feminina, fara a-i releva chipul. Perfectiunea nu are identitate, nu? Ea doar exista.

Disperat de cruntul diagnostic, alege sa o sune pe Julie dupa atata amar de vreme simtind ca doar ea il poate consola. Solutia adusa de ea il trimite in Romania, unde un domn, pe numele sau Cristofor, il poate vindeca. Ajuns aici, este dus de acesta intr-un castel din Carpati, unde incepe o serie de tratamente cu ceaiuri, meditatii, exercitii fizice mai ciudate etc. Ma opresc aici cu descrierea actiunii. Descoperiti singuri detaliile.

Ideea este ca Paul, personajul nostru, trece prin toate stadiile evolutive, de la persoana care se bazeaza strict pe material si ateism, pana la cea desavarsita de la finalul cartii. Are revelatii, pareri de rau, mustrari de constiinta si multumire de sine. Simte ura, razvratire si apoi iubire nemarginita.
Excelentul comentariu apartine lui Petru, si este preluat de pe blogul sau Umblu Liber

“Aceasta se vrea a fi povestea unui om pe care l-am cunoscut în cel mai crunt moment al vieţii mele. Personaj enigmatic, sosit parcă din negura veacurilor, el a intrat în viaţa mea şi mi-a adus o rază de speranţă, de lumină. El m-a făcut să înţeleg că dincolo de fiinţa umană muritoare, se ascunde ceva, mult mai amplu şi mai profund, un ceva care nu poate fi înţeles cu mintea şi nici cuprins cu sufletul.
Poate că pentru mulţi dintre voi el nici nu există, s-ar putea să nu îl întâlniţi niciodată, poate nici nu vreţi să îl cunoaşteţi, însă el este aici, acum, a venit pentru noi. El s-a născut om, însă a luptat să îşi depăşească propria umanitate, s-a născut muritor, însă a devenit etern. Acum este mai presus de moarte, deoarece a înţeles-o şi a găsit calea de a o supune. El este păstrătorul cheilor alchimiei, a transmutaţiilor, a pietrei filozofale. El are puterea de a transcende spaţiul şi timpul, de a urni munţii din loc, este aici şi pretutindeni, este măreţ, dar totuşi atât de modest. Numele lui este Cristofor.

Acesta este omul despre care aş vrea să vă vorbesc, însă nu ştiu de unde vine şi nici încotro se duce, nu ştiu unde s-a născut şi nici câţi ani are. Pare bătrân ca timpul şi totuşi atât de tânăr. Fiindcă viaţa lui este o enigmă şi pentru mine, am să vă spun povestea mea, aşa cum s-a întâmplat în realitate.

Vouă, cititorilor, vă doresc să-l întâlniţi pe propriul vostru Cristofor, sau măcar să-l conştientizaţi pe Cristofor, cel din inimile voastre şi astfel să deveniţi mai buni, mai îngăduitori, să înţelegeţi că viaţa are multe faţete şi că noi am trăit multe dintre acestea. 
Fie ca voi să găsiţi şi să scoateţi la lumina piatra filozofală, care stă ascunsă în sufletele voastre.”

Cartea o puteti comanda de aici: Eu sunt - Libraria Sufletului
Aryana Havah - Cristofor - magul din Carpaţi