Pe calea lui Zamolxe2

O continuare a cărţii PE CALEA LUI ZAMOLXE - TREZIREA STRĂBUNILOR. Partea a II-a a trilogiei.
Prezentam nu de mult, prima carte a trilogiei “Pe calea lui Zamolxe” de Octavian Sarbatoare, aici:
http://dezvatatorul.blogspot.com/2009/10/pe-calea-lui-zamolxe-octavian.html.

Acum am revenit cu partea a doua a trilogiei.

Pe calea lui Zamolxe - Renasterea neamului romanesc

De-alungul timpului, Zamolxis (sau Zamolxe) a fost considerat zeul unic si suprem al getilor, patronul imparatiei mortilor dar si zeul geto-dac al cerului si al luminii (Gebeleizis).
Herodot, in "Istoriile" sale, a furnizat cele mai pretioase informatii despre Zamolxis si credintele getilor. El relateaza ca getii "cred ca nu mor si ca acel care dispare din lumea noastra se duce la zeul Zamolxis. Unii din ei ii mai spun si Gebeleizis". Descrie apoi ciudatul ritual savarsit de geti, "tot la al cincelea an", prin care un sol este trimis la Zamolxis pentru a le exprima doleantele.


Istoricul zice de Zamolxis ca ar fi fost un simplu muritor, rob a lui Pitagora in Samos. Ajungand liber si dupa ce a strans mari bogatii, acesta se intoarce in patria sa si construieste o casa pentru adunarile barbatilor. Aici, ii primea pe fruntasii tarii si benchetuiau, invatandu-i ca nici el si nici oaspetii sai nu vor muri, ci vor merge intr-un loc unde vor trai de-a pururi si vor avea parte de toate bunatatile.
Pentru a demonstra cele sustinute, Zamolxis cladeste o locuinta subpamanteana, unde se retrage vreme de 3 ani si apare abia in cel de-al patrulea an.



Doctrina lui Zamolxis a inspirat dacilor cautarea mortii eroice, lipsa de teama inaintea mortii, moarte care era privita ca o trecere, o etapa sacra in calea spre nemurire, spre renastere.
Strabon scria ca cel dintai si cel mai mare dintre regii din Tracia, Burebista, impreuna cu marele preot Deceneu, a condus statul dac, indemnand supusii la "abstinenta, sobrietate si ascultarea de porunci", defapt o serie de legi numite "Belagine".
Aceste legi, daruite dacilor de catre Zamolxis, erau considerate legile armoniei cosmice si a armoniei trupului cu sufletul.


Diodor din Sicilia, scria ca Zamolxe ar fi mostenit belaginile de la zeita Hestia, fiica lui Cronos, protectoarea focului si a vetrei.


Platon si Socrate spuneau despre belagine ca sunt defapt "vorbe frumoase care fac intelepciunea sa se nasca in sufletele oamenilor". Legile frumoase sau "Lex antiqua Valachorum", sunt amintite si in documente istorice din Transilvania, Tara Romaneasca, Moldova, Polonia si Ungaria.
Filozof prin vocatie, constructor din pasiune, legislator prin convingere, medic prin necesitate, Zamolxis a facut din neamul sau un popor de nemuritori.