Tezaurul de la Peretu este un tezaur arheologic descoperit în 1971 în localitatea Peretu, judeţul Teleorman, format din peste 50 piese, cca. 750 de grame. O mare parte din piesele componente sunt expuse în prezent la Muzeul Naţional de Istorie din România.

Istoria
În 1971 Alexandru Ţrână, din satul Peretu, descoperă în zona numită de săteni "La Izvoare" un mormânt traco-getic, vechi de aproximativ 2500 de ani, catalogat ca aparţinând unei civilizaţii precreştine. În mormânt se afla un reprezentant al aristocraţiei locale. Mormântul avea doua camere funerare: în prima se afla un schelet înconjurat de diverse obiecte din ceramica, cuţite din fier, vârfuri de săgeţi, obiecte de argint aurit, vase de bronz. În cea de a doua cameră s-a descoperit că războinicul nu fusese înmormântat singur: se găseau scheletele a doi cai, doi câini de vânătoare, o vacă, pe lângă acestea se găsea şi un car cu patru roţi de fier. Per ansamblu mai mult 50 de obiecte de argint placate cu aur, printre care şi un coif de argint aurit de cca 750 de grame.


Coiful de argint aurit de la Peretu
Coiful găsit în mormântul de la Peretu îţi atrage atenţia imediat. Împodobit cu reprezentări animaliere în relief, are pe frunte doi ochi hipnotici cu sprancene neobişnuite, sprâncene mari şi îngroşate, în aşa fel încât privirea ochilor pare necruţătoare. Pe cele două obrăzare se află însă nişte motive ciudate, a căror semnificaţie e greu de ghicit. În timp ce pe obrazul stâng se află un ţap, pe cel drept o pasare ţine un peşte în cioc şi un mic animal în gheare. Pe toată porţiunea coifului ce protejează ceafa sunt trei cerbi.

Coiful de la Peretu            peretu

Tezaur Peretu
argint aurit (parţial)
Tehnică / Technique
batere; aurire (parţial)
Dimensiuni / Dimensions
D = 200 mm; Î = 265 mm
Datare / Dating
sec. IV a. Chr.



Loc de descoperire
jud. Teleorman, com. Peretu.

Calota elipsoidală cu deschiderea dreptunghiulară pentru faţă. Pe frunte doi ochi apotropaici. La baza calotei, decor vegetal; pe obrăzare şi pe apărătoarea de ceafă, scene animaliere. Pe obrăzare două orificii de prindere. Deschiderile laterale zimţate. Deformare mecanică prin lovire; rupturi cu lipsă de material în zona frontală cca 1 cm. Fisuri, zgârieturi.