Alte doua descoperiri care au facut ca numele de Cucuteni-Baiceni sa se afirme în lumea stiintifica si muzeala sunt legate de perioada geto-dacica. Prima descoperire este reprezentata de un important tezaur de aur de la începutul secolului al IV-lea î.Hr., descoperit întâmplator pe teritoriul satului Baiceni, comuna Cucuteni, la sfârsitul anilor '50, si compus din circa 70 de piese întregi si fragmentare de aur (de 18 si 24 carate), cântarind peste 2 kg.


Dintre piesele tezaurului, cea mai importanta este un coif, lucrat, prin ciocanire la rece, din foaie de aur de 24 carate. Având o forma înalta, de calota la partea superioara si cilindrica la partea inferioara, coiful are o deschidere rectangulara în dreptul fetei, fiind prevazut cu un frontal, doua obrazare si o aparatoare de ceafa. Pe frontal au fost realizati, în tehnica au repoussé, doi ochi apotropaici, prevazuti cu sprâncene si acolade.

Obrazarele si cefarul sunt si ele decorate. Obrazarul drept a fost decorat cu un personaj îmbracat, sezând pe un jilt, în atitudine de apoteoza, cu o cupa în mâna dreapta si cu un ryton în cea stânga. Pe obrazarul stâng sunt redati doi serpi cu capete de pasare, dispusi simetric, între care se afla un cap de bovideu cu coarne mari. Pe cefar sunt reprezentati, în profil, doi cai înaripati în miscare, spate în spate. Coiful, amintind de coifurile regilor sasanizi, era unul de parada, asa cum o demonstreaza si celelalte coifuri de parada geto-dacice, descoperite la Agighiol, Poiana-Cotofenesti sau Portile de Fier.

O alta piesa de mare valoare este o bratara din bara cilindrica rasucita, având la extremitati capete de cai mici, prevazute cu coarne arcuite simetric pâna la nari si cu câte o rozeta, realizata în tehnica filigramului, fixata pe o placa pe frunte.
brm
Sursa: Arts