Cercetatorii care au studiat imaginile captate de catre sonda spatiala Mars Reconnaissance Orbiter au observat pentru prima data urmele a ceea ce pare a fi amprenta unui lac stravechi format in craterul cunoscut sub numele de Holden.


Brecia, o roca sedimentara tare, constituita din bucati colturoase de alte roci sau minerale dure, pare sa fie una dintre cele mai vechi depozite de sedimente expuse la suprafata si prima de acest fel identificata pe Marte.

imageoftheday3

"Sedimentele contin minerale care se formeaza in prezenta apei si care favorizeaza aparitia vietii. Acesta este un loc potrivit pentru a initia o misiune de cercetare pentru a colecta mostre ale sedimentelor, care ar putea oferi un avans important in ceea ce priveste chestiunea existentei vietii pe Marte", declara profesorul Alfred McEwen, cercetator principal in cadrul Laboratorului Lunar si Planetar.

In cadrul depozitului de sedimente, un procent de aproximativ 5% este format din namol. Originile acestuia nu sunt inca elucidate, insa descoperirea pare sa sprijine teoria formarii unui lac in craterul Holden. "Daca am cauta in mediul de pe Pamant "semnaturi" ale unui habitat, astfel de urme am cauta", sustine John Grant din cadrul Smithsonian National Air and Space Museum.