În timp ce efectele vulcanului Eyjafjallajokull, încep încet-încet sa se risipeasca, oamenii de stiinta avertizeaza ca ar trebui sa ne facem griji in privinta masivului vulcan Katla si imprejurimile adiacente lui. Eyjafjallajokull pare sa fi fost doar inceputul unui intreg sir de eruptii vulcanice, la fel cum s-a intamplat  si de alte 3 ori in trecut, cand el a declansat eruptii mai puternice ale lui “The BigOne”.

Vulcanul Katla, situat in apropierea capatului sudic al zone vulcanice de est a Islandei, ascuns sub calota glaciara Myrdalsjökull, este una dintre cele mai active zone vulcanice din Islanda, si a devenit frecvent responsabil de producerea celor mai daunatoare evenimente. In timp, Katla a fost sursa celor mai explozive eruptii vulcanice.

Vulcan Katla, în cazul în care s-ar declansa, ar putea reprezenta o amenintare mult mai grava, find cu mai mult de zece ori mai puternic decât ceea ce a constituit-o experienta cu Eyjafjallajokull; cutremuraturi puternice si desigur mai multa lava, si de asemenea, un nor de cenusa mult mai mare.

Cei doi vulcani sunt separati doar de aproximativ 12 mile deasupra solului, dar geologi cred că dincolo de suprafata sunt legati de o serie de canale comune de magma, adevaratul motivul pentru care atât de des erup relativ la unison. La fel ca si Eyjafjallajokull, Katla este îngropat sub Myrdalsjokull care se numara printre cei mai mari gheţari din Islanda, estimat la aproximativ 550 de metri adâncime.

Ultimele trei ori cand Eyjafjallajokull a erupt, a fost urmat de eruptia lui Katla. Pentru a face lucrurile sa devina si mai acute, Katla erupe in medie la fiecare 80 ani, ultima dată fiind în 1918.

În acest timp, citirile seismice arata ca au existat tremuraturi mici la Katla, dar geologii si geofizicienii cred ca acestea nu sunt indicatori pentru o eruptie, ci mai degraba efectele de dupa eruptia lui Eyjafjallajokull, care a declansat o deplasare glaciala ce a denaturat usor senzorii de citire seismica.
Reblog this post [with Zemanta]