Cainii de companie sunt atat de dependenti de oameni, incat si-au pierdut abilitatea de a gandi pe cont propriu, asa dupa cum arata un recent studiu.
Cercetatorii sunt de parere ca anii de domesticire, le-au privat pe animale de abilitatile de rezolvare a problemelor, pe care acestea le detineau in salbaticie.
Cainii domestici au picat testele de baza de inteligenta, teste pe care lupii si cainii salbatici le-au trecut fara dificultate, dovedindu-se insa mult mai priceputi la interactiunea sociala.
Dr. Bradley Smith, psihologul care a condos studiul, afirma ca lupii sunt apti sa ii depaseasca pe caini la orice sarcini nonsociale.


Deoarece ar dura multa vreme, pana ce cainii ar incepe sa dezvolte abilitati cognitive necesare pentru supravietuirea in salbaticie, de multe ori, maidanezii supravietuiesc profitand de ramasitele din hrana oamenilor sau de la turmele de vite.


Dr. Smith de la sectia de psihologie a Universitatii din Adelaide, Australia, a supus caini domesticiti, dingo si lupi unui test de rezolvare a problemelor.

dingo2_1598986c

Specia dingo este reprezentata de cainii domestici care s-au adaptat la viata din salbaticia Australiei, de-a lungul numeroaselor generatii.


Testul a constat in plasarea unui castron cu mancare in spatele unui gard. Pentru a ajunge la el, animalele trebuiau sa mearga de-a lungul gardului, indepartandu-se de mancare si sa intre pe o usa larg deschisa, si apoi sa se reintoarca.
Toti lupii si cainii dingo au reusit sa gaseasca mancarea in aproximativ 20 de secunde, in timp ce cainii domestici zgariau si sapau, latrandu-si frustrarea.


Domnul Smith a adaugat ca in privinta sarcinilor sociale, cum ar fi comunicarea cu oamenii si invatarea de la acestia prin intermediul observatiei, cainii domestici sunt foarte priceputi. Totusi, lupii raman mult mai abili in a rezolva diverse probleme.


Testele sugereaza, de asemenea, ca lupii sunt mai capabili decat cainii domesticiti in a lucra independent si chiar a folosi diverse instrumente precum funiile.
Un alt studiu, de anul trecut, scoate in evidenta faptul ca inteligenta sociala a cainilor este de nivelul celei a copiilor de doi ani: capabili sa inteleaga aproximativ 250 de cuvinte si gesturi cu mainile.
Material tradus de Zeineb

Sursa: Telegraph