Curiosi ce purtau “fudulii” locuitori ai pesterilor acum 5500 de ani? Ei bine, se pare ca arheologii tocmai au descoperit.
Un pantof perfect pastrat, cu 1000 de ani mai vechi decat marea piramida din Egipt si cu 400 de ani mai vechi decat Stonhenge, a fost gasit ingropat intr-o pestera din Armenia, in balegar de oaie.

Pantoful de 5500 de ani a fost descoperit de o echipa de arheologi intr-o pestera din provincia armeana Vayotz Dzor, o regiune aflata la granita cu Iranul si cu Turcia . Descoperirea reprezinta cea mai veche piesa de incaltaminte din piele, lucru care i-a lovit in mod socant pe cercetatori.

S-a crezut initial ca pantoful si celelalte obiecte aveau in jur de 600-700 de ani, pentru că erau într-o stare foarte bună de conservare. Abia cand materialul a fost analizat in doua laboratoare din Oxford si California, cercetatorii au concluzionat ca pantoful era cu cateva sute de ani mai vechi decat cei purtati de Otzi, omul ghetii - bărbatul congelat şi deshidratat descoperit din întâmplare în septembrie 1991, la graniţa dintre Italia şi Austria, la o altitudine de 3.200 de metri.

Otzi era o mumie foarte bine pastrata, descoperita intr-un ghetar din Austria, in 1991, de asemenea purtand pantofi. Pantofii lui Otzi erau surprinzator de complexi, afirma un academician cehoslovac al vremii. “Sunt convins ca si in urma cu 5500 de ani, oamenii aveau un echivalent al cizmarului , gata sa faca pantofi pentru ceilalti”, spune Petr Hlavacek, un expert in materie de incaltaminte.

Proaspat descoperitul pantof din piele de vaca, taiat si prelucrat dintr-o singura bucata, dateaza probabil de prin 3500 I.H. si se afla intr-o conditie surprinzator de buna.
Pantoful continea iarba, lucru care a ridicat controverse in randul cercetatorilor, acestia nefiind siguri daca iarba avea rol de incalzire sau de mentinere a formei pantofului. Ron Pinhasi, arheolog la College Cork din Irlanda, coordonatorul studiului, nu si-a putut da seama daca pantoful apartinea unui barbat sau unei femei. Desi mic (marimea 37), pantoful ar fi fost potrivit pentru un barbat din era aceea.

pantof1

Obiectul a fost descoperit de o studenta armeana, Diana Zardaryan, intr-o groapa in care se afla si o oala sparta si coarne de capra. Aceasta a cosntatat uimita ca pana si sireturile erau pastrate bine.
Pana la momentul descoperirii, se considera ca cea mai veche pereche de incaltaminte era o pereche de sandale din material vegetal, gasite intr-o pestera din Missouri. Alte sandale au fost descoperite intr-o pestera din Israel, dar cum nu au putut fi datate cu exactitate, varsta lor se bazeaza pe cea a celorlalte obiecte din pestera. Pantofii descoperiti se diferentiaza atat de mult incat cercetatorii au ajuns la concluzia ca vremurile erau dominate de nenumarate stiluri.

Ron Pinhasi afirma ca nu se stie inca care anume este rolul pantofului si a celorlalte obiecte din pestera. Se stie ca in fundul pesterii se afla cranii de copii, dar se cunosc atat de putine despre aceasta perioada incat nu se poate spune ce cautau aceste obiecte impreuna. Echipa va continua sa cerceteze restul camerelor din pestera.

Material tradus de Zeineb

Sursa: FoxNews
Enhanced by Zemanta