Şerpii sunt într-un misterios declin în întreaga lume, potrivit unui studiu global.

Cercetatorii au examinat inregistrarile a 8 specii de serpi de-a lungul ultimelor catorva decenii, ajungand la concluzia ca majoritatea s-au micsorat ingrijorator. Din motive care nu sunt tocmai cunoscute, unele populatii au scazut in jurul anului 1998.
In ziarul “Biology Letters”, cercetatorii descriu informatiile descoperite drept alarmante, dar afirma ca este nevoie de mai multa munca pentru aflarea cauzelor.

“ Este pentru prima data cand informatiile au fost analizate in acest mod si rezultatele sugereaza ca aceasta decadere abrupta s-a petrecut intr-o perioada scurta”, afirma liderul proiectului, Chris Reading.
“ Am fost surprinsi sa realizam cu ce ne confruntam”, spune la interviul de pe postul BBC.
“ Si nu avem nici un indiciu in legatura cu ceea ce s-a intamplat in perioada din preajma anului 1998”.

Echipa Dr. Reading de la Centrul de Ecologie si Hidrologie din U.K. a condos studiul in parteneriat cu institutii din Australia, Franta, Italia si Nigeria.

snake

Deficientele Datelor
Principala problema pentru oricine ar incerca sa conduca un sondaj de nivel global ca acesta este lipsa de informatii.

Monitorizarea populatiilor de serpi presupune marcarea indivizilor intr-un fel sau altul - in general folosindu-se plantarea unui microcip.

Oamenii de stiinta considera ca au cules majoritatea, daca nu cumva toate informatiile de lunga durata pentru acest studiu, desi lunga durata in acest context inseamna intoarcerea in timp cu mai mult de un deceniu.

Nu in ultimul rand, in acest interval de timp relative scurt, 8 din cele 17 populatii au fost surprinse scazand ingrjorator - unele cu mai mult de 90%, cu o singura speranta insotita de un semn de crestere.

Numarul de membri ai speciilor se micsoreaza chiar si in zonele protejate, lucru care sugereaza ca pierderea habitatului pentru animalele salbatice de peste tot nu este singura cauza.

Declinuri similare au putut fi observate si la broaste si soparle in perioada de dinainte, acestea fiind puse pe seama unei boli numite Chytridiomycota.
Anul in cauza, cand “declinul serpilor” s-a dezlantuit ridica intrebari legate de probabilitatea implicarii factorilor climatici, tinand cont ca El Nino a contribuit la transformare acestui an in cel mai cald iregistrat in epoca moderna.

Grupul de cercetare al Dr. Reading sugereaza implicarea mai multor cauze si prin urmare apeleaza la ceilalti cercetatori ale caror informatii ar putea largi imaginea creata de acest studiu.
“Scopul acestui studiu este de a putea afirma:<<asta este ceea ce am gasit noi>> si de a le sugera celorlalti herpetologi :<< acum duceti-va si verificati-va propriile informatii>>”, afirma Dr. Reading.

Material tradus de Zeineb

Sursa: BBC News