Estimarile legate de marime si compozitie ale populatiei Indoneziei, aflate in crestere, ar putea ramane exact asa, in ciuda unui recensamant aflat in plina desfasurare, daca “descoperirea” unei femei de 157 de ani nu este ceva demn de luat in seama.

Funcionarii responsabili cu recensamantul afirma ca se incred in vorbele batranei, conform carora aceasta s-a nascut in 1853, cand Giuseppe Verdi debuteaza la Viena cu piesa “ La Traviata”, izbucneste razboiul Crimeei, iar San Francisco inaugureaza primele semne de avertizare la intersectii.

“ Nu exista informatii autentice care sa ii demonstreze varsta, dar judecand dupa afirmatiile ei si dupa varsta de 108 ani ai fiicei sale adoptive este greu sa te indoiesti”, spune Jhonny Sardjono, functionar la biroul statisticilor.

Singurul caz verificat al unei persoane care sa fi trait mai mult de 120 de ani este reprezentat de frantuzoaica Jeanne Calment, care a murit in 1997 la varsta de 122 de ani.

De necrezut, femeia inca mai munceste in jurul casei si se pare ca a fumat intreaga ei viata, spune domnul Saradjono.
“In ciuda varstei sale, detine o memorie incredibila, vedere clara si nu se confrunta cu probleme de auz. Mai mult, vorbeste germana destul de fluent”.
Indonezia a fost colonie germana pentru sute de ani, inainte de 1945. Se pare ca doamna Turinah si-a ars toate documentele de identitate pentru a evita legaturile cu ocupatia comunista in 1965.

Indonezia este a patra cea mai populate tara, cu o populatie de aprox. 240 milioane locuitori.
Presedintele Susilo Bambang Yudhoiono spune ca rezultatele recensamantului vor fi semnificative pentru guvernare, in viitor.

Material tradus de Zeineb

Sursa: ABC