Un grup de preoti catolici polonezi au lansat, in septembrie, "Egzorcysta", prima revista din lume despre exorcism, pe fondul interesului urias pe care compatriotii lor il manifesta fata de acest domeniu.

Preoţii catolici polonezi, profitând de interesul uriaş pe care compatrioţii lor îl manifestă faţă de exorcizare, s-au asociat cu o editură locală pentru a lansa o revistă lunară care este, după părerea lor, prima publicaţie din lume consacrată exclusiv "alungării demonului".

"Creşterea numărului de exorcişti în Polonia, care a crescut de la patru la peste 120 în 15 ani, este elocventă", a declarat părintele Aleksander Posacki, profesor de filosofie, teologie, expert în demonologie şi exorcist, în timpul unei conferinţe de presă ce a fost organizată luni la Varşovia, pentru a marca lansarea publicaţiei.

După părerea lui, creşterea numărului de cazuri de posedare demoniacă în Polonia, una dintre cele mai catolice ţări europene, a fost cauzată de schimbarea comunismului ateu cu capitalismul de piaţă în 1989.

"Această creştere a fost cauzată, indirect, de schimbarea sistemului: capitalismul creează mai multe oportunităţi pentru a face afaceri în domeniul ocultismului. Prezicerea viitorului a devenit o categorie căutată de fisc", a declarat părintele Posacki.

"Dacă oamenii pot să facă bani din asta, bineînţeles că acest domeniu va prospera, dar pagubele spirituale vor progresa şi ele", a adăugat el, grăbindu-se să adauge că exorcismul autentic se practică în regim de gratuitate absolută.

Preotul polonez, care conduce şi o comisie internaţională de experţi în exorcizare a Bisericii Catolice, a subliniat "neputinţa diferitelor şcoli de psihologie şi psihiatrie" atunci când ele se confruntă cu astfel de comportamente extreme, pe care terapiile convenţionale nu pot să le vindece.

"Posedarea este ceea ce rezultă din faptul de a fi comis un rău. Furt, crimă sau alte păcate", le-a spus el jurnaliştilor, adăugând că demonii sunt alungaţi urmând un protocol de rugăciuni rituale care au fost aprobate în 1999 de papa de origine poloneză Ioan Paul al II-lea.

Un alt preot exorcist, părintele Andrzej Grefkowicz, a dezvăluit faptul că exorciştii sunt foarte solicitaţi, persoanele de pe lista de aşteptare fiind nevoite să aştepte până la trei luni pentru a beneficia de serviciile lor, la Varşovia.

Cel dintai numar al publicatiei are 62 de pagini si a fost publicat de editura Polwen in 15.000 de exemplare, comercializate la pretul de 10 zloti (2,34 euro) fiecare, noteaza The Express Tribune.

Sursa: TheStar