Tucker, un labrador negru, este șansa cercetătorilor de la Universitatea din Washington să afle de ce mor atât de multe balene ucigașe în apele din zona Seattle. „Le pierdem și nu înțelegem exact de ce”, mărturisește biologul Brad Hanson. Din acest motiv, specialiștii au demarat diferite studii intensive pentru a analiza scăderea populației de balene care mai sunt numite și Orca. Toate s-au dovedit aproape inutile.

Soluția găsită a fost Tucker, un câine obsedat de a se juca cu mingea sa favorită, chiar dacă asta presupune să miroasă și să găsească excremente de balenă care plutesc la suprafața apei. Sarcina nu este una ușoară pentru patruped, deoarece în medie fecalele pot pluti și emana un miros înțepător doar 30 minute.

Chiar și așa, Tucker a devenit un profesionist, detectând mirosul de la o milă distanță (1,6 kilometri), potrivit digitaljournal.com.

Stând în fața bărcii, cu nasul deasupra apei, adulmecă proba necesară pentru cercetători, iar în momentul în care o găsește oferă diferite semne specialiștilor. „Uneori se oprește din mirosit și se uită fix la mine. Alteori, este foarte încântat, se ridică în două labe, arcuindu-și corpul, dă din coadă foarte tare, devenind foarte animat”, povestește Deborah A. Giles, din partea Universității Washington.

Tucker a fost dresat să știe că dacă îi reușește căutarea, el va primi o recompensă, respectiv va fi lăsat să se joace cu mingea.

Probele de fecale sunt folosite de cercetători pentru a determina dacă balenele se hrănesc suficient de bine, sunt stresate de traficul nautic sau afectate de poluarea din ape. „Putem vedea ce tip de toxine există în excremente, să identificăm ADN-ul balenei care o să ne dezvăluie informații despre specie, sex etc. Literalmente, putem spune că fecalele sunt o comoară de informații”, precizează cercetătorul Sam Wasser.

Sursa: The NewYork Times